Blogul Parlamentarilor Galateni

Dr. Paul Ichim (senator PNL): „Cred că o protecţie adevărată pentru români ar fi ridicarea nivelului de trai şi nu etichetarea cu buline a produselor alimentare!”

In Comunicat de presa, Paul Ichim, PNL, Senat on 23 martie 2011 at 11:54

În Comisia de Sănătate din Senatul României a fost supus discuţiei şi aprobării o iniţiativă legislativă privind marcarea distinctă a alimentelor în funcţie de încărcarea cu aditivi alimentari (E-uri) şi clasificarea lor în alimente fără risc – cu bulină verde, cu risc moderat – bulină portocalie şi cu grad mare de risc asupra sănătăţii prin însumarea mai multor E-uri – marcate cu o bulină roşie.

„Am reţinut din expunerea de motive că incidenţa cancerului digestiv a crescut alarmant de mult şi că s-ar datora însumării de aditivi alimentari. Intenţia la prima vedere este mai mult decât lăudabilă privind sănătatea publică. Ar trebui să ţinem cont şi de opiniile patronatului din industria alimentară care au prezentat argumente împotriva acestei iniţiative legislative – caracterul nociv asupra sănătăţii îl reprezintă mai mult dieta folosită decât participarea neapărată a aditivilor alimentari. Trebuie să recunosc că exemplele date în domeniu au avut logică – zahărul nu are aditivi, dar folosit în cantitate mare dăunează sănătăţii, la fel şi slănina neaoşă românească şi vinul necontrafăcut”, a precizat senatorul liberal Paul Ichim.

Tot din argumentaţia patronatelor s-a reţinut că directiva europeană respectată de toate ţările europene prevede că la etichetarea alimentelor să se cuprindă compoziţia în elementele nutritive de bază şi capacitatea lor calorică, precum şi prezenţa aditivilor.

„Aditivii alimentari folosiţi sunt cu aprobarea laboratoarelor de specialitate. Este adevărat că nu se cunoaşte în timp, doar se presupune, efectul prin însumare numerică şi cantitativă al E-rilor asupra sănătăţii umane. Etichetarea alimentelor cu buline ar fi doar pentru produsele româneşti, cele importate nefiind supuse aceluiaşi regim, deoarece am fi singura ţară din UE care am proceda în această manieră. Din punctul meu de vedere problema a comportat un mare subiectivism impus de presiunea publică privind discuţiile purtate asupra efectului alimentelor conservate asupra sănătăţii umane”, a precizat senatorul Paul Ichim.

Situaţia obiectivă din România relevă următoarele date: majoritatea alimentelor de pe piaţă sunt importate şi nu vor fi supuse aceluiaşi regim de etichetare. Absolut toată lumea este informată că este bine să nu aibă o alimentaţie bazată pe conservate, mezeluri şi că este bine să consumi alimente cât mai puţin procesate, legume şi fructe – aşa numita alimentaţie ECO.

„La fel de arhicunoscut este faptul că o dietă ECO este şi foarte scumpă. Cred că o protecţie adevărată ar fi fost aceea în care cetăţenii României şi-ar fi putut financiar să-şi susţină o dietă adevărată, ECO, deoarece nu-mi imaginez că un om fără resurse, la foame, nu ar consuma alimente cu etichetă roşie. Domnul coleg de la PD-L, iniţiatorul acestei propuneri ar trebui mai bine să-şi biciuiască distinşii colegi de partid aflaţi în Guvern să se preocupe şi să dea rezultate în ridicarea nivelului de trai al românilor pentru ca aceştia să-şi permită să cumpere alimente neaditivate. Anexăm şi ultima informaţie din presă în care, sub impactul sărăciei România exportă delicatese, iar românilor nu le rămâne decât să mănânce şorici neaditivat”, a concluzionat senatorul PNL, Paul Ichim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: