Blogul Parlamentarilor Galateni

Scrisoare deschisă a primarului către parlamentarii gălăţeni

In Uncategorized on 9 noiembrie 2010 at 9:18

Domnului senator Marius Gerard Necula, domnului deputat Liviu Bogdan Ciucă, domnului deputat Florin Costin Pâslaru

Domnilor parlamentari,
Mă adresez dumneavoastră în calitate de aleşi ai locuitorilor municipiului Galaţi, de a le reprezenta acestora interesele în Parlamentul României.

Ultimele alegeri parlamentar au avut o caracteristică diferită faţă de cele precedente, datorită votului uninominal în circumscripţiile judeţului Galaţi. Sigur că, în aceste condiţii, câştigarea fiecărui vot a devenit o ţintă pe care dumneavoastră aţi dorit să o atingeţi cu orice preţ şi mai ales cu orice mijloace.

Unul dintre mijloacele utilizate foarte des în campania electorală a fost acela de a promite alegătorilor realizarea unor deziderate care nu ţineau de competenţa parlamentarilor, ci de aceea a primăriilor şi/sau consiliilor judeţene.

Aşa ne-am trezit că aţi promis că veţi da locuinţe, veţi construi spitale, autostrăzi şi aşa mai departe. Şi tot aşa, aţi promis gălăţenilor că le veţi şterge penalităţile datorate neplăţii facturilor la întreţinere.

Domnilor parlamentari,
Atunci când faci astfel de afirmaţii, trebuie să fii perfect conştient de impactul social al acestora. Şi mai ales, dacă ai posibilitatea de a iniţia proiecte legislative în acest sens, să fii sigur că legile respective vor fi întocmite riguros, cu metodologie de aplicare clară, fără posibilităţi de interpretare şi nu vor fi modificate sau completate de ceilalţi parlamentari.

Din păcate s-a procedat astfel. Aşa că a fost posibilă apariţia Legii 175 din 2010, lege care modifică Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Deşi această lege pare că vine în sprijinul cetăţenilor, în realitate ea aruncă în haos funcţionarea sistemului, pentru că este numai pe jumătate făcută..

Legea 175 prevede scutirea de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază, pentru proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, legea mai prevede că se aplică persoanelor cu venitul lunar mediu pe membru de familie de cel mult 1.000 lei.

La 1.XI.2010, datoria scadentă către Electrocentrale Galaţi este de 304 milioane de lei din care circa 98 milioane lei sunt penalităţi şi majorări de întârziere.

Cu toate că Guvernul a alocat pentru reducerea facturilor în 2010 9,4 milioane lei prin subvenţionarea combustibilului, iar Consiliul Local 16,0 milioane lei, suma ce trebuie plătită de populaţie este foarte mare.

În anul 2006, Guvernul a hotărât să descentralizeze producerea energiei termice şi să predea consiliilor locale centralele de termoficare şi să şteargă cu această ocazie penalităţile şi majorările de întârziere.

Din păcate, cu toate că Primăria Galaţi a cerut trecerea Centralei la Consiliul Local prin H.C L. nr. 345/9.08.2006, fără nicio motivaţie acest lucru nu s-a produs.

Oraşul Galaţi are o centrală de cogenerare, care poate folosi şi produse secundare din SIDEX (gaz furnal, gaz de cocs), iar la o încărcare electrică corespunzătoare costul este scăzut. În ultimii ani niciuna din aceste facilităţi nu a fost folosită.

Din păcate, deşi legea pare
că vine în sprijinul populaţiei, ea este practic inoperabilă. Iată de ce:
· din lege lipseşte prevederea cea mai importantă: cine plăteşte totuşi aceste penalităţi, care este surse bugetară care le va suporta?
· Lipsa de claritate privind partajarea datoriilor şi penalităţilor pe fiecare furnizor de servicii. Dacă un locatar nu şi-a plătit obligaţiile către asociaţia de proprietari, datorează penalităţi tuturor furnizorilor de servicii
. Acest aspect face imposibilă stabilirea cu exactitate a penalităţilor datorate fiecărui furnizor în parte.

Astăzi, foarte multe familii au pierdut locuinţele ca urmare a datoriilor la întreţinere. Vă informez că s-au creat o serie de filiere care se ocupă de acest gen de afaceri
. Precizez că ţări precum Franţa sau Anglia, cu 15 ani în urmă, au nerezolvat astfel de probleme (ştergere penalităţi), pe o perioadă de 4 sau 6 ani.

Acestea ar fi doar câteva din lacunele Legii 175 care o fac practic inoperabilă, ceea ce conduce la nemulţumirea cetăţenilor şi la protestele asociaţiilor de proprietari.

Domnilor parlamentari,
Cu siguranţă vă daţi seama că acei care suferă din cauza unor promisiuni şi legi promovate cu superficialitate nu sunteţi dumneavoastră, cei care aţi iniţiat-o şi votat-o, ci primăriile şi societăţile furnizoare de servicii care sunt bombardate cu reclamaţii şi, bineînţeles, cetăţii buni platnici.

Probabil că veţi afla aceste „amănunte” peste doi ani, când veţi cere din nou voturile oamenilor. Până atunci însă, vă rog un singur lucru: puneţi în discuţie şi votaţi metodologia de aplicare a acestei Legi 175 din 2010, cu toate clarificările necesare.

Atunci când iniţiaţi şi susţineţi o propunere legislativă, trebuie să fie eliminată orice incoerenţă, astfel încât măsurile propuse să poată fi aplicate în sensul dorit.

Am ridicat aceste probleme astăzi, datorită politizării excesive din ultimul timp şi derutei care există în rândul populaţiei”.

Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galaţi

  1. Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa. *^*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: