Blogul Parlamentarilor Galateni

Dr. Paul Ichim, senator PNL Galaţi: „50 de milioane de euro aruncaţi pe un program care nu funcţionează”

In PNL, Senat on 7 septembrie 2010 at 10:09

Senatorul liberal Paul Ichim, a susţinut în şedinţa de plen a Senatului României, o declaraţie politică prin care a atras atenţia asupra nefuncţionalităţii Sistemului Informatic Unic Integrat pentru care s-au cheltuit în prezent aproape 50 de milioane de euro.

„În data de 23.02.2009, deci la începutul mandatului, sesizând direct şi fiind sesizat de către colegii medici, că sistemul informatic funcţionează parţial şi defectuos, am întrebat Ministerul Sănătăţii câţi bani au fost alocaţi sistemului unic integrat şi care este data limită pentru punerea în funcţiune a acestuia, iar dacă termenul acesta este depăşit, ce dată este preconizată pentru punerea lui în funcţiune? În data de 09.03.2009, cu promptitudine, recunosc, Ministerul Sănătăţii îmi avansează răspunsul întocmit de către CNAS. În acest răspuns reţinem că pentru realizarea SIUI a fost încheiat contractul între CNAS şi firma SC Hewllet-Packard Romania SRL nr. ET/3223/03.07.2003, pe o perioadă de 15 ani în valoare de 103.481.433,71 euro fără TVA, din care a fost achitată suma de 49.161.061,73 euro fără TVA şi că pentru anul 2009 au fost alocaţi 5.433.352,10 euro fără TVA”, a precizat senatorul liberal Paul Ichim.

În răspunsul transmis ca urmare a întrebării se mai specifică şi că Sistemul Informatic Unic Integrat a fost pus în funcţiune la nivel naţional începând din 2008. Conform datelor oferite şi ţinând cont că reţeaua de medici de familie ca furnizori de servicii medicale fuseseră dotaţi cu laptop-uri, ar fi însemnat că sistemul duduie!

„Din istoria informatizării medicale în România reţinem că în 1995, Institutul Român de Standardizare, a înfiinţat un comitet tehnic TC 319, pentru informatizare medicală. Tema de cercetare era să se realizaze o serie de standarde naţionale prin adoptarea unor standarde europene. Institutul respectiv nu a făcut nimic, iar în urma unor demersuri ale Institutului de Cercetări în Informatică, Institutul Romând de Standardizare îi încredinţează acestuia secretariatul Comitetului Tehnic sus menţionat. După aceste prime informaţii îi atragem atenţia ministrului Sănătăţii, că intenţiile în domeniu datează de 15 ani, se face vorbire, indirect chiar, de cardul de sănătate, noi preluând un standard european existent şi nu s-a făcut nimic până în 2010. În intervalul acesta, rog pe domnul ministrul să numere în câţi ani a fost UDMR-ul în echipe de guvernare, pentru a nu mai da vina permanent pe nerealizările altora”, a precizat senatorul Paul Ichim.

Senatorul liberal a mai explicat şi că în mandatul PSD, 2001-2004, s-a încercat informatizarea spitalelor printr-un contract dubios care a fost denunţat ulterior cu multe interpretări şi cu multe articole scrise în presă. Contractul a determinat multe procese la nivelul judeţelor Galaţi, Braşov şi Prahova, cu soluţii diferite în justiţie.

„Drept consecinţă, deşi ministerul a fost informat asupra unor nereguli şi a soluţiilor din justiţie, a rămas cum am stabilit, deoarece el a fost iniţiatorul acestor contracte şi doar nu era să se ancheteze singur. În acest fel, informatizarea unităţilor sanitare nu a fost dusă la bun sfârşit!”, a explicat senatorul Paul Ichim.

Informatizarea permite prin controlul mai eficient al resurselor financiare un management adecvat. În absenţa unor reglementări unitare privind standardele de informatizare precum şi prin lipsa unui sistem de acreditări, certificări, avizări pentru furnizori, sistemele informatice s-au realizat şi implementat într-o manieră dezorganizată. Astfel, informatica a determinat mai multă confuzie, birocraţie şi nesiguranţă. Au apărut, astfel, paralelisme în culegerea datelor primite, dublarea circuitelor de raportare şi incompatibilităţi prin utilizarea unor definiţii diferite ale indicatorilor şi a unor codificări. De multe ori au fost reluate informatizările unor sectoare care ajunseseră la soluţii acceptabile, în detrimentul altor zone, ceea ce a dus la neutilizarea eficientă a fondurilor publice. Aceste observaţii se fac după 12 ani de la lansarea proiectului în lucru.

„Noi, ca practicieni în domeniu, am sesizat aceste greutăţi şi lentoarea punerii în aplicare a unor idei logice. Şi acum să ne întoarcem la ce declară actualul ministru al Sănătăţii, în antiteză cu răspunsul primit în martie 2009. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii este trecută strategia naţională de raţionalizare a spitalelor în perioada 2011 – 2012, document realizat în colaborarea cu experţii Băncii Mondiale. Permite­ţi-mi o paranteză şi îngăduiţi-mi să-mi aduc aminte că după Revoluţie, tot cu experţii din această direcţie, am „rezolvat” economia României, cu consecinţele care se văd la ora actuală şi îmi este frică că şi sănătatea va fi ca şi industria, va fi sublimă dar va lipsi cu desăvârşire sau va fi pe ici, pe colo. Probabil că unii dintre decidenţii actuali care au avut tangenţe cu experţii respectivi şi-au pus în gând să rezolve medicina cu aceeaşi parametri. Din această strategie astăzi mă refer doar la capitolul serviciilor spitaliceşti performante care vor fi obţinute prin reorganizare, descentralizare şi informatizarea spitalelor. Întrebare către ministru: oare cum au reorganizat sistemul spitalicesc în vara acestui an şi pe urmă l-au descentralizat fără a avea date corecte dintr-o oarecare informatizare? Dacă sistemul informatic unic era operaţional din 2008, aşa cum mi s-a răspuns, de ce îşi mai propune informatizarea spitalelor actualul ministru? De ce domnul prim-ministru Boc vrea informatizarea sistemului sanitar, cardul de sănătate pentru pacienţi şi reţete electronice cu terminarea SIUI până la sfârşitul lui 2010? Înseamnă că intre ce îmi răspunde ministerul la începutul lui 2009 şi realitate este o mare diferenţă”, a mai spus senatorul Paul Ichim.

În ziarul Gândul din 25.03.2010, preşedintele CNAS, Lucian Guţă, raportează că sistemul sanitar a fost fraudat prin lipsă de informatizare, într-un deceniu, prin zeci de mii de reţete false. Dacă falsurile au fost dovedite, câţi vinovaţi au răspuns în faţa legii? De altfel, ministrul sănătăţii declara în vara acestui an, la Vâlcea, că suntem singura ţară europeană care nu avem sistem medical informaizat şi probabil de aceea ne confruntăm cu pierderi financiare nejustificate.

„Întrebarea mea în încheiere, explică poziţia adoptată în februarie 2009, ca necesitate de finalizarea pentru eficienţa sistemului sanitar şi reformă în domeniul sanitar, întărită fiind şi de afirmaţia domnului Emil Boc, care în urma unor studii avansează suma de 300 de milioane de euro, economie din sistemul medical bine gestionat informatic. Readuc aminte guvernanţilor afirmaţia mult prea iubitului preşedinte Băsescu, care declara după accidentul de la Giuleşti: „V-aş reaminti că sesizând deficienţele sistemului sanitar în România, în 2007 am instituit o comisie prezidenţială de analiză a sistemului sanitar!”. Această comisie, formată din specialişti de primă mărime, a elaborat un raport cu nişte concluzii şi soluţii. Ceea ce eu fac, este să reamintesc guvernului că la preluarea guvernării atât în 2008, cât şi în 2009, am predat acestuia raportul legat de nevoia de modernizare a sistemului de sănătate”. Permiteţi-mi să vă reamintesc că a expirat motivaţia cu greaua moştenire. Aţi fost suficient de mult timp la guvernare ca să şi răspundeţi”, a concluzionat senatorul Paul Ichim.

 1. Domnului Senator Paul Ichim,
  Comisia de sănătate din Senatul României

  Am suferit un accident rutier grav pa autostrada Bucureşti-Piteşti, în data de 06.01.2007.
  Dosarul am fost obligată să-l depun la I.N.M.L.Bucuresti şi nu la Medicina Legală Teritorială, respectiv jud. Olt.
  Dosarul a fost şi este tărăgănat şi la această data fără a se comunica reyultatele finale.
  Vă rog deoarece am o situaţie precară să-mi comunicaţi la diagnosticele suferite de mine, câte zile de îngrijiri medicale î-mi revin, nu cum am fost eu încadrată în mod fraudulos la întindere de ligamente şi entorse?
  Diagnostic stabilit de spitalul Universitar Bucureşti duă accident:
  -Politraumatism prin accident rutier;
  -Traumatism vertebro-medular lombar;
  -Fractură comunitivă corp vertebral L2, Scor Frankel E;
  -Contuzie gambe bilateral;
  -Diabet zaharat tip II,
  – Deplasare(rupere) a protezelor dentare fixepreexistente pe arcadamaxilară şi mobilitate anormală a incisivilor inferiori în anvelopele dentare şi ulterior pierderea lucrărilor şi utilizarea unei proteze mobile pe maxilarul superior;
  La Institutul de Stomatologie Bucureşti s-a depistat fractură maxilar superior.
  Sa recomandat repaos 06 săptămâni şi sa prelungit acest repaos cu alte 90 de zile după controlul efectuat în ambulatoriu şi recomandarea purtării unui corset Hessing. Menţionez că după 6 săptămâni m-am deplasat cu ambulanţa de la Slatina Oltla Spitalul Universitar Bucureşti pe targă, pentru că altfel nu puteam să mă deplasez, având coloana vertebrală fracturată.
  La Spitalul de Urgenţă Slatina Plt, s-a constatat fracturi şi de coaste.
  Menţionez că celelalte diagnostice nu au mai fost trecute în foaie, justificându-se că se trec cele mai grave.
  Aştept răspunsul dv-stră pe mail, a.ivănescu@yahoo.com
  V[a multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: