Blogul Parlamentarilor Galateni

Marius Necula: Dacă te-ai îmbolnăvit, să fii sănătos!

In PD-L, Senat on 2 iunie 2010 at 12:10

Senatorul democrat liberal Marius Necula a susţinut o declaraţie politică având ca temă situaţia din sistemul sanitar. Acesta susţine că „situaţia de criză prin care trece România este varianta soft a unei perioade postbelice, mai puţin suferinţa pricinuită de pierderea celor dragi şi distrugerile materiale ireparabile”.

„În rest putem discuta de multe similitudini, pornind de la încrâncenarea politică descătuşată, pentru cauze ce merită cel mult o tichie de mărgăritare, continuând cu obedienţa politică partizană, după modelul care, optim, ar trebui să aibă un posterior atât de jos încât să şteargă urmele cu el, la comanda de partid.

Este evident că după trei luni de subfinanţare programată, în care au fost plătite de Casa Naţională de Sănătate doar salariile şi impozitele, fără nici un fel de resursă pentru medicamente, materiale sanitare, utilităţi etc, situaţia spitalelor din România necesită o decizie, pe cât de rapidă, pe atât de curajoasă. Rapidă pentru că situaţia ambiguă financiară şi decizională are repercusiuni asupra actului medical, transformat într-o apatie cronică bolnăvicioasă, cu riduri şi greţuri mult prea multe.  În al doilea rând, în acest moment sunt irosite toate eforturile de aşezare a sistemului managementului sanitar pe principii de competitivitate, toate spitalele intrând în oala de noapte comună a datoriilor, penalităţilor şi a deficitelor financiare.

Este în pericol nu doar actul medical şi starea de sănătate a populaţiei, ci şi viitorul actului de descentralizare. Din două una, vorba lui nenea Iancu, ori se restructurează tot, primesc, dar să nu se schimbe nimic, ori rămâne cum am stabilit, primesc, dar să reformăm tot sistemul. Pericolul schimbării doar a paturilor nu poate reprezenta o reformă de succes decât pentru activităţi care , deocamdată, nu sunt legiferate.

Varianta de ştergere a datoriilor, îmmuind genunchii deficitului bugetar, este una cu termenul de valabilitate expirat, fenomenul pervers al cheltuielilor neacoperite şi a sistemului ineficient, rămânând ca o spuzeală permanetă pe gura mereu flămândă a bugetului din sănătate. Condiţia impusă de instituţiile adminitrsaţiilor locale de preluare a spitalelor fără datorii seamănă cu skandenbergul făcut cu clanţa de la uşă, eliminând nu cauza, ci doar efectul.

Rămân doar trei variante ce necesită ambalarea motorului şi aşa destul de mult solicitat al voinţei politice. Coplata, reducerea numărului de paturi şi reducerea numărului de spitale, reprezintă decizia primordială care poate duce la echilibrarea actului medical. Dacă la aceste decizii chirurgicale putem adăuga şi schimbarea principiilor ce guvernează azi actul medical, a se vedea stimularea tratamentului ambulator şi separarea zonei private de cea de stat, ar mai exista  şansa ieşirii din terapie intensivă şi trecerea în zona de covalescenţă.

Nu cred în pericolul depopulării de cadre medicale a sistemului sanitar. Mult încercata şcoală românească de medicină nu şi-a epuizat resursele naturale de regenerare şi furnizare de specialişti, chiar dacă la ultimul târg de joburi în domeniu medical era o cerere de 3.000 de posturi in exteriorul tarii”, apreciază senatorul Marius Necula.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: